Posted on

Film „Beograd, prestonica Kraljevine Jugoslavije“, reditelja Vojina Đorđevića iz 1932. godine biće prikazan danas na Festivalu nemog filma u italijanskom gradu Pordenone, najavila je Jugoslovenska kinoteka.

Reč je o najznačajnijem filmu o Beogradu između dva svetska rata, koji traje 56 minuta. Na pripremi digitalne kopije stručnjaci Arhiva Jugoslovenske kinoteke su radili nekoliko prethodnih meseci, a svoju beogradsku premijeru film će imati početkom naredne godine.Za ovaj dokumentarni film reditelj Đorđević je pisao i scenario, a snimljen je u produkciji Jugoslovenskog prosvetnog filma, preduzeća koje je tokom tridesetih godina snimilo veliki broj turističkih i putopisnih filmova o lepotama Jugoslavije.Svečana premijera prvog velikog domaćeg filma o glavnom gradu – "Beograd, prestonica Kraljevine Jugoslavije", održana je u, do poslednjeg mesta popunjenom, bioskopu "Uranija" sredinom marta 1932 godine, dva meseca posle novinarske premijere.Izveštač lista "Beogradske opštinske novine" napisao je u to vreme o filmu: "On prikazuje prestonicu kakva je bila i kakva je danas, on je jedan deo njene istorije, kao što je veran dokument njenog današnjeg intenzivnog života, modernog razvoja, izgradnje, dinamike velikog napretka, značajne uloge u državnom, narodnom i međunarodnom životu. Beograd koji nestaje i Beograd koji se rađa, Beograd kako napreduje, sa živošću pred kojom zastaju stranci, Beograd kako živi, od jutra do mraka".Autor filma Vojin M. čorđević (1897-1985) bio je poznati novinar, fotograf, istoričar filma, a u tom trenutku i generalni sekretar Državne filmske centrale u Beogradu.

\r\n\r\n

Nekoliko godina ranije započeo je sa snimanjem kraćeg dokumentarnog filma o Beogradu, ali je morao da odustane zbog nedostatka finansijskih sredstava. U međuvremenu, 1931. godine, stvoren je "Jugoslovenski prosvetni film", snažno filmsko preduzeće sa sedištima u Beogradu i Zagrebu, koje je imalo povlašćen položaj i podršku zvanične vlasti i ubrzo je čorđević u njemu dobio značajnu podršku za svoj višegodišnji projekat.Festival u Pordenoneu pod zvaničnim imenom "Il Giornate Del Cinema Muto" (Dani nemog filma) ove godine se održava od 1. do 8. oktobra.Po profilu je netakmičarski i u potpunosti je posvećen umetnosti nemog filma.Od svog osnivanja 1982. godine, festival je pokrio veliki deo rane istorije filma, a projekcije se realizuju kao nekada – uz muzičku pratnju.Pored projekcija, festival organizuje i radionice, masterklasove, izložbe i druge aktivnosti vezane za nemi film. 

Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *