Posted on

Batat je u narodu poznat kao slatki krompir. Jednostavan je za uzgoj, otporan na bolesti i ima dobru cenu na tržištu koja nikada nije manja od dvesta dinara po kilogramu.
U Srbiji poljoprivrednici retko uzgajaju ovu kulturu, zato što ima veliku cenu i teško se dolazi do kupca. Ipak, tržište za ovu robu postoji u razvijenijim zemljama. 
Batat nije vrsta krompira, bez obzira što ga zovu slatki krompir. On spada u puzavice i najbolje se uzgaja iz rasada. Jedna sadnica na veliko košta oko dvadeset dinara, a u proseku sadnica daje jedan i po do dva kilogram Batata. 
– Razmak između sadnica u redu treba da bude između trideset i četrdeset santimetara, a razmak između redova može da bude oko jedan i po metar. Na jednom hektaru staje oko dvadeset hiljada sadnica – kaže za komentarpress.net Darko Đurica proizvođač sadnica Batata iz Iloka.Darko Đurica kaže da tržište za ovu kulturu postoji u zemljama zapadne Evrope, a da kod nas nema velikih količina ove povrtarske kulture, zbog visoke cene i niske kupovne moći našeg stanovništva.
Batat je koristan za dijabetičare i za sportiste. Sadrži puno skroba, malo šećera i nimalo masti. Posebno je pogodan za dijabetičare, zbog niskog glikemijskog indeksa koji osigurava sporiju apsorbciju glukoze.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *