уторак, 19 јун, 2018

Ima li budući pokret Novice Antića perspektivu

Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić  je u svom intrevjuu za dnevni list „Kurir“ najavio da će sindikati osnovati pokret koji će imati za cilj potpunu obnovu i reformu društva. Da li ovaj pokret ima inicijativu i kako će uticati na postojeću političku scenu Srbije za komentarpress.net komentarišu Zoran Panović, kolumnista lista „Danas“, Balša Božović, narodni poslanik i visoki funkcioner Demokratske stranke, Vladimir Pejić, direktor Faktor plusa, Miroslav Parović, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta i Božo Prelević, član predsedništva PSG

Panović: Srpska politička scena je u fazi pokreta i to postaje jedna vrsta simptoma

Mislim da sindikati moraju biti politički akteri. Sindikati moraju da imaju partnere u određenoj političkoj partiji. Kod nas je poremećena situacija, jer nemamo realne političke partije, ni socijalističke, ni socijaldemokratske, koje bi po prirodi stvari bile bliske sindikatima. Srpska politička scena je u fazi pokreta i to postaje jedna vrsta simptoma. Mislim da su na političkoj sceni potrebnije ozbiljne političke partije, nego pokreti. Ipak, pokreti imaju smisla samo ako teže da prerastu u partije.

 

Božović: Biće interesantno videti program i rešenja koja će taj pokret ponuditi

Svako ko svojim radom želi da doprinese smeni ove nakaradne i štetočinske vlasti dobrodošao je u političku arenu. Ukoliko dođe do takvog organizovanja biće interesantno videti program i rešenja koja će taj pokret ponuditi ne samo po pitanju sindikalnih problema već i državnih pitanja. Svakako verujemo da opozicija mora da se udruži oko istih ciljeva, jer to je put da se Srbija vrati na put evropskih vrednosti koji uključuje sve aspekte društva. Vreme je da sednemo i dogovorimo se o načinu na koji ćemo odbraniti građane od Vučićevog zuluma koji vrši već pola decenije.

 

Pejić: Ako imaju zdrave i poštene političke ideje mogli bi da budu politički značajni

Kao prvo, mislim da je dobro što se konačno predstavljaju kao politički pokret, a ne sindikat, jer je to mnogo poštenije i adekvatnije dosadašnjem delovanju. Ako je reč o potencijalu tog pokreta, teško je reći u ovom trenutku, ali ukoliko u svojim redovima nemaju kompromitovane ljude i imaju zdrave i poštene političke ideje mogli bi da budu politički značajni. Pri tome, moraju da odole izazovu udruživanja sa strankama, pokretima i ljudima, koji su prilično potrošeni i izbegnu podelu političke sudbine onih koji nisu uspeli ono što je ovim ljudima cilj, makar deklarativno. Takođe, s obzirom da vodeći kadrovi ovog pokreta dolaze iz službi sile na protestima moraju voditi mnogo više računa od drugih, jer svaki incident je potencijalna nestabilnost, koja nikome ne odgovara.

 

Parović: Narod je kivan na političke partije, ali to nije znak da tražimo Belog ili novog Valensu

Smatram da je loš trend da se politika istiskuje van institucija. Istina je da je narod kivan na političke partije, ali to nije znak da tražimo Belog ili novog Valensu, već treba pristupiti izmeni političkog sistema i na taj način omogućiti da novi ljudi stupe na scenu i naprave drugačiji društveni dogovor u kome će se znati ko šta radi i za šta je ko kvalifikovan. Ovako je danas dovoljno pljunuti sve i reći da su svi isti i time sebi praviti poziciju ekskluzivnosti.

 

Božo Prelević: Perspektiva zavisi od cilja pokreta

Perspektiva zavisi od cilja pokreta. Da li je borba za prava ili idu na izbore? Ako je borba za prava, to pre svega zavisi od kredibiliteta ličnosti i brojnosti organizacije što kasnije može prerasti i u stranku.

Može Vam se dopasti

Оставите одговор