уторак, 19 јун, 2018

Vulin neće biti smenjen

Ministar Aleksandar Vulin je možda najkontroverzniji političar u Srbiji od uvođenja višestranačja. Napustio je JUL kada je ta partija imala najviše vlasti. Napustio je SPS kada je bio u situaciji da bude potpredsednik ove partije. Osnovao je Pokret socijalista zajedno sa pokojnim akademikom Mihajlom Markovićem i negovao odnose sa Sirizom, kada niko nije verovao da će Siriza biti važan faktor i u evropskoj politici. Menjao je partije, ali nije menjao prijatelje. Ni prijatelji nisu napuštali njega – tako ni Vulin Vučića, a ni Vučić Vulina. Mediji najavljuju Vulinovu smenu, a političari na vlasti ćute. Da li će ministar Aleksandar Vulin biti smenjen za komentarpress.net komentarišu Cvjetin Milivojević, politikolg i direktor agencije „Pragma“, Zoran Panović, programski direktor istraživačko-izdavačkog centra „Demostat“, Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja „Faktor plus“ i Bratislav Jugović, bivši potpredsednik Pokreta socijalista.

Milivojević: Vulinov stan i „ženina tetka“ su periferne teme

Ne verujem da će biti smenjen, mada bi, ne sporim, Marija Obradović bila atraktivniji ministar odbrane od gospodina Vulina… Njegov stan i „ženina tetka iz Kanade“ su, za mene, periferne teme u „slučaju Vulin“, Vulin nije izuzetak, jer naš javni mejnstrim ionako mahom uređuju „tetke“, „ujaci“, „stričevi“ i slični veliki rođaci sa egzotičnih i manje egzotičnih destinacija. Ako Brnabićeva smenjuje Vulina, neka ga smeni zbog lošeg rukovođenja odbranom naše zemlje, ako to, po tumačenju nje kao eksperta, loše radi. Ako mene pitate, mislim da je Vulin trebalo da ostane šef Koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju, jer je to dobro radio pre nego što je potpisan „Briselski sporazum“ i pre nego što je, iz moralnih i patriotskih razloga, podneo, pa onda, iz „prevelike ljubavi i poštovanja“ prema tadašnjem prvom potpredsedniku Vlade – povukao tu istu ostavku! Ja sam, ipak, bivši vojnik Jugoslovenske narodne armije, čak i nosilac značke „Primeran vojnik“, dakle, stara, rigidna škola shvatanja vojske i odbrane. Ne pratim trendove, ne primam se na pomodarske novotarije – nikad nisam bio veliki rusoljub, pa mi ne pada na pamet ni da se premetnem u NATOfila. Vulin se, vidim, razume i ta „premetanja“, a ja sam, da citiram predsednika Republike, od „onih magaraca koji se ne menjaju“.

Pejić: Neće biti smenjen, radi se o jednom od najlojalnijih Vučićevih ljudi

Iskreno ne verujem da će doći do smene, jer se radi o jednom od najlojalnijih Vučićevih ljudi. On je inače poznat po tome da ne smenjuje bilo koga usled afera ovakve vrste, pogotovo što epilog još nije poznat. Pored nespretnog objašnjenja Vulina još uvek nema bilo kakvog dokaza o nedozvoljenim radnjama, a lično smatram da je dobro da političari, pogotovo u vlasti, budu pod lupom i da finansiranje i stranaka i političara mora biti transparentno. Ima i mnogo veće imovine i čudnijih objašnjenja od Vulinivog i tu ne treba praviti selekciju.

Panović: Vulin je stekao mnogo zasluga koje je Zapad prepoznao u migrantskoj krizi

Aleksandar Vulin je najkontroverzniji Vučićev ministar koji najviše iritira opoziciju. Iz Vučićeve perspektive on je sigurno najlojalniji Vučićev ministar u kojeg Vučić ima poverenje koje se gradilo godinama. S jedne strane, Vulin opoziciju asocira na mučne devedesete, a s druge strane, saradnjom s Ruskom Federacijom Vulin se nije pokazao kao neprihvatljiv za NATO. Činjenica je da je Vulin stekao mnogo zasluga koje je Zapad prepoznao u migrantskoj krizi.

 

Jugović: Vulin neće biti smenjen, osudio bih odnos medija prema njegovoj supruzi

Vulin neće biti smenjen. Neće Vučić da pošalje poruku ni svojim biračima, ni svojim koalicionim partnerima da se ne isplati biti njegov pouzdan saborac. Što se tiče odnosa medija prema Vulinu, ne bih medije osuđivao, zato što demokratija jeste upravo to da funkcioneri budu pod lupom javnosti. Ipak, osudio bih odnos medija prema Vulinovoj supruzi. Ona nije u „ringu“ i nije neophodno da se mediji njoj obraćaju.

Može Vam se dopasti

Оставите одговор