Posted on

Najnovija informaciju u medijima na temu prevremenih parlamentarnih izbora koji bi se raspisali zajedno sa izborima za parlament Grada Beograda, a koji bi se održali krajem decembra, nije informacija koju javnost percipira kao pouzdanu informaciju. Da li je to zato što se poslednjih dana prečesto menja datum prevremenih parlamentarnih izbora ili zato što nije uljudno zakazivati izbore u novogodišnjoj atmisferi ili postoje neki drugi razlozi zbog kojih se (ne) mogu održati izbori krajem decembra. Na ovu temu za komentarpress.net komentarišu Cvjetin Milivojević, politikolog i direktor PR agencije „Pragma“, Vladimir Pejić direktor agencije „Faktor plus“ i Bojan Klačar, izvršni direktor CESID-a

Milivojević: Idealan datum, opozicija atomizirana i nesložna

Na prvi pogled, sa stanovišta vlasti gledano, idealan datum: opozicija atomizirana i nesložna, zatečena, dakle, „pečena“ i nespremna čak i za beogradske, a nekmoli parlamentarne izbore! Beograd će, do tada, konačno biti zakrpljen po modelu Dolče i… pardon, Mali i Vesić, i izgledati skoro kao „nov“… datum je „zgodan“ i zato što budi nostalgična prisećanja na isti dan od pre 21 godinu kada su ondašnji es-pe-esovci i julovci organizovali kontramiting pod imenom „Za Srbiju“, s namerom da „pregaze“ one što su protestvovali protiv izborne krađe širom Srbije… ali, s obzirom da, u sadašnjoj vlasti participiraju preostaci preostataka i Slobine i Mirine i Šešeljeve i Vukove, pa i Đinđićeve, stranke – možda baš u tome i leži đavo: eto šanse da se svi zajedno još jednom zavade zbog različitih reminiscencija na taj datum!

Pejić: Mislim da će izbora biti i u Beogradu i na republičkm nivou

Previše je u poslednje vreme kombinatorike oko datuma izbora i oko toga za koga i za šta ćemo na njima glasati, tako da mi se svaki novopomenuti termin izbora čini moguć, ali ne i izvestan. U ovom trenutku mislim da će izbora biti i u Beogradu i na republičkm nivou. To bi trebalo da odgovara svima. Vladajućoj koaliciji i samom Vučiću, jer ima mnogo veću podršku u biračkom telu, a opozicija bi po definiciji trebalo da se raduje novim izborima. Nisam, međutim, siguran koliko je opozicija spremna za izbore i na nivou Beograda i na nivou republike, pogotovo ne tako brzo, jer su sve snage usmerili samo na glavni grad.

 

Klačar: Izbori u decembru bili bi iznenađenje

Iako su vanredni izbori u Srbiji pre pravilo nego izuzetak, za mene bi izbori u decembru bili iznenađenje iz dva razloga: kratak period da se obrazloži svrsishodnost tih izbora i neuobičajen datum (jaka zima, između velikih praznika). Meni se ovo pre čini kao pokušaj da se testiraju reakcije konkurencije, održi tenzija među biračima i napravi uvod za moguće parlamentarne izbore sledeće godine što mi se čini realnijim.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *