петак, 19 октобар, 2018

Pejić: Vojska ojačala, poverenje u EU opada

Za mene je iznenađenje Luka Maksimović, u javnosti poznat kao Beli. Već duže vreme Beli se nije pojavljivao u medijima, a pokret koji se svodi na politički vic po pravilu ima podršku koja traje veoma kratko i koja se trajno ugasi. Preko 6 posto ispitanika u Beogradu se izjasnilo da bi glasalo Belog. To je veliki broj birača za nekog ko se dugo nije pojavljivao u medijima, ko nema ni politiku, ni infrastrukturu. Šapić nije iznenađenje. On već duže vreme sebi krči put ispod radara. Prepoznatljiv je u lokalnoj politici, dolazi iz sporta kao uspešan. Disciplinu koju je stekao kao sportista primenjuje i u politici i u rukovođenju najmnogoljudnijom opštinom u Srbiji. Od Šapića ne treba praviti zvezdu, zato što su posle naglog poletanja moguća i bolna spuštanja. To se već pokazalo na predhodnim izborima, kaže u razgovoru za komentarpress.net Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnenja „Faktor plus“ u svom odgovoru na pitanje da li je ga iznenađuje velika podrška birača koju Šapić u Beogradu.

 

Da li će turbulencije u PSG ojačati DS?

Neminovno je da hoće. Putanja kojom odlazi deo birača PSG se kreće od apstinenata, preko Belog do svog starog jata, a to je Demokratska stranka. Ipak, DS ne može po automatizmu da povrati svoje birače, već moraju aktivnom politikom ponovo da zasluže poverenje svojih nekadašnjih simpatizera.

 

Šta građane opredeljuje da imaju najveće poverenje u instutuciju predsednika Srbije i u vojsku Srbije?

Vučič ima autoritet i najveće poverenje građana već duži vremenski period. Njegov rejting je konstanta već nekoliko godina. Za razliku od predhodne decenije, vojska je značajno ojačala u svakom smislu, što je i medijski ispraćeno, a to je vrlo bitno, kad građani ocenjuju vojsku kao instituciju. Sve ovo što se dešavalo i sa migovima i sa vojnom opremom i najavljenim povećanjem plata je uticalo da se značajno podigne poverenje građana u vojsku. Građani su rat 1999. doživeli kao odbrambeni rat, a sve učesnike kao i ratne komandante građani percipiraju kao pozitivne ličnost. To što ratni komandanti imaju status predavača na akademiji nije negativno uticalo na rejting vojske. Naprotiv, i to je uticalo na jačanje vojske kao institucije.

 

Zbog čega opada poverenje građana u EU?

Poverenje građana prema EU opada iz više razloga. Jedan od razloga jeste što je put Srbije u EU spor i nesiguran. Veliki deo birača smatra da je Kosovo cena kojom mora da se plati ulazak u EU. Takođe, problemi koji se dešavaju unutar EU dodatno povećavaju nepoverenje građana Srbije u EU. Stepen nepoverenja prema EU bi bio drastično veće, kada Vučić ne bi bio opredeljen za ulazak Srbije u EU.

 

U javnosti se sve manje govori o vanrednim parlamentarnim izborima. Kakvo je Vaše mišljenje, da li je Vučić definitivno odlučio da samo Beograđani izlaze naredne godine na birališta?

Gledajući unazad i posmatrajući aktuelnu političku scenu, za mene ne bi bilo iznenađenje da dođe do vanrednih parlamentarnih izbora. Može da se desi da oni ne budu zajedno sa Beogradskim, ali vanredne parlamentarne izbore ne treba isključivati kao mogućnost.

Može Vam se dopasti

Оставите одговор