Posted on

Povodom 100 godina od streljanja Dragutina Dimitrijevića Apisa, Srpska liga podnela je zahtev nadležnim službama grada Beograda da do kraja godine, na lokaciji koju grad odredi, postavi spomenik ovom srpskom heroju i patrioti koji je nepravedno osuđen na smrt zbog navodne veleizdaje, po nalogu dvora Aleksandra Karađorđevića i radikalske vlade, ali i rehabilitovan prvo 1953. godine na inicijativu Aleksandra Rankovića, a potom i 2012. godine od strane srpskog sudstva – izjavio je Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige.
Smatramo da bi dobra lokacija za postavljanje spomenika bila u parku ispred Doma Vojske pošto je Dimitrijević kao generalštabni pukovnik vojske Kraljevine Srbije obavljao niz važnih vojničkih funkcija početkom prošlog veka – kaže Đurđev i dodaje da nije isključena ni lokacija na uglu Dušanove, Skadarske i Cetinjske ulice jer je Apis rođen u Cetinjskoj ulici u Beogradu.
Đurđev pojašnjava da je neposredno po završetku Prvog svetskog rata, 1919. godine, profesor Slobodan Jovanović izneo je sumnju u legalnost sudskog procesa Apisu i njegovoj grupi objasnivši je da se smrtna kazna ni u kom slučaju nije mogla temeljiti na zakonu, te da se radilo o sudskom ubistvu i da je isto tako, jedan od najznačajnijih prijatelja i poštovalaca Srbije i Srba dr Arčibald Rajs za Apisa rekao da je nevin, kao i da je bio veliki srpski patriota koga su bojali srpski političari jer je mogao da kontroliše afere u Srbiji posle rata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *