среда, 23 јануар, 2019

Rašković Ivić: Koaliciju čuvati kao oči u glavi

Mislim da će Šapić kao vrhunski sportista i čovek koji se bavi humanitarnim radom, biti prepoznat od birača koji ne vole SNS, ali su kritički orijentisani i prema strankama opozicije. To se ne odnosi samo na Beograd, već i na celu Srbiju. Mi smo i pored bestijalne negativne kampanje, sa sve mahinaicijama vlasti, potkupljivanjima i zastrašivanjima postigli 19%. Mi protiv sebe imamo SNS koji poput gvozdenog valjka melje sve. Svako ko je izašao sam, samleven je poput malog kamena. Naša koalicija je bila stena koju taj njihov valjak nije uspeo da zdrobi. A sem toga, ljudi vole da vide sabiranje i dogovor, kaže u razgovoru za komentarpress.net Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke i opozicini poslanik u Skupštini Republike Srbije.

 

Kako komentarišete rezultat DS na beogradskim izborima?

DS je kažnjen od vlastitih birača koji su želeli da vide jednu listu protiv naprednjaka. Birači DS su ostali kod kuće razočarani ili su glasali za koaliciju oko Đilasa, jer su tu videli snagu koja ima kapacitet za sabiranje i dogovor, a time i kapacitet da se suprotstavi naprednjačkoj vlasti.

 

Hoće li koalicija okupljena oko Đilasa opstati i na republičkom nivou?

Mislim da koaliciju treba čuvati kao oči u glavi. Mi ćemo u Narodnoj stranci sigurno razmotriti predlog gospodina Đilasa, pošto je poznato da se Narodna stranka od samog svog osnivanja zalagala za zajednički opozicioni front. U ovom predlogu nema stava o KiM. Narodna stranka kao državotvorna će braniti Ustav Srbije i Rezoluciju 1244 jer su to tačke oslonca odbrane integriteta Srbije. Sve liči na to da će Aleksandar Vučić raspisati referendum da bi podelio odgovornost . Ne sme da nam se ponovo desi da neko bude iznad naroda kao što je to sada slučaj. Važno je ko i kako formuliše referendumsko pitanje i u kom pravcu usmerava odgovor. A znamo šta će vlast raditi. Svakako o ovom važnom pitanju svaka politička organizacija treba da iznese svoj stav. Naš je poznat: Ne damo Kosovo i Metohiju! Ko bi želeo da „galantnim kompromisom“ preda deo teritorije, predložila bih mu da najpre pokloni svoj stan.

 

Ima li mesta za DSS u ujedinjenoj opoziciji?

DSS najpre treba da pokaže da je opozicija. Ne može se vršiti vlast sa SNS gde god je pređen cenzus, ne mogu odbornici DSS glasati nekažnjeno da se Nebojši Stefanoviću, koji je organizator izbornih mahinacija i krađe u Beogradu, dodeli titula počasnog građanina Grocke.

 

Bili ste žestoki tokom kampanje. Koji je Vaš sledeći potez?

I dalje ću se baviti raskrinkavanjem veza režima i kriminalnih struktura. Nije reč samo o Radojčiću, koji se kako vidimo u ime Srba na KiM dogovara s Haradinajem o podršci Srpske liste koja je projekat režima Aleksandra Vučića o ratifikaciji sporazuma o granici Kosova i Crne Gore. Tu su i sumljivi tokovi novca zbog kojih je Srbija stavljena na crnu listu zemalja koje peru novac, a putevi vode do Beograda na vodi.

Može Vam se dopasti

Оставите одговор