Posted on

Rekonstrukcija Vlade je tema koja već nedeljama treperi u javnosti. Da li će zaista biti rekonstrukcije Vlade ili je to dežurna tema kojom se održava tenzija u javnosti za komentarpress.net komentarišu Nenad Čaluković, novinara Nedeljnika i Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnenja „Faktor plus“

 

Pejić: Ministri sile su Vučićevi najlojalniji ljudi

Rekonstrukcije će sigurno biti, osim ukoliko ne bude vanrednih izbora. Kako izbore zaista ne očekujem, jer je logično da budu spojeni sa redovnim lokalnim 2020 godine, rekonstrukcija će biti tema najmanje do maja  i formiranja organa grada Beograda. Vučić ima običaj da drži, pre svega, ministre pod blagom tenzijom i nije nemoguce da rekonstrukcija bude na jesen. Ministri koji bi trebalo manje da brinu su pre ljudi bliži Vučiću i SNS, kao sto su Stefanović, Vulin, pa i Zorana Mihailović. Za Vučića je najvažnija bezbednost i stabilnost u regionu. Zbog toga su ministri sile njegovi najlojalniji ljudi. Takođe, očekujem da budu ispoštovani i koalicioni partneri Dačić, Ružić , Krkobabić i Ljajić. Svi ostali su krajnje neizvesni.

 

Čaluković: Utisak je da jedino „ministri sile“ ne moraju da brinu za svoje pozicije

Rekonstrukcija Vlade je postala politički folklor u Srbiji i čini se omiljeni Vučićev alat kojim ministre drži u stanju stalne pripravnosti. Svako kadrovsko osvežavanje u Vladi je, naravno, dobrodošlo, ali uvek se postavlja pitanje da li ona uopšte ima svrhe, posebno ukoliko se već sada naslućuju neki ozbiljniji razlozi za prevremene parlamentarne izbore do kraja godine ili početkom sledeće, kao što su kosovska drama ili ustavne promene. Utisak je da jedino „ministri sile“ Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin ne moraju da brinu za svoje pozicije, dok ćemo iz medija, onako usput, saznavati ko bi možda mogao da se nađe na izlaznim vratima, kao što je to trenutno slučaj sa Vanjom Udovičićem. Na rekonstrukciju bi i po brzini i po njenom sadržaju mogla značajno da utiče i nova kompozicija vlasti u Beogradu. Ne zaboravite da se Dačić izjasnio protiv rekonstrukcije, ali zna se ko odlučuje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *