недеља, 17 фебруар, 2019

Zašto Đilas insistira na prelaznoj Vladi

Na svim skupovima Saveza za Srbiju lideri opozicije ističu dve ključne poruke. Prva je da su spremni na bojkot izbora, a druga da će formirati prelaznu Vladu, kad pobede Vučića na izborima. Kakvu poruku Đilas hoće da pošalje insistiranjem na formiranju prelazne Vlade i kakav učinak može da ima takva Vlada za komentarpress.net komentarišu Jasmina Lukač, uredni političke rubrike lista „Danas“ i Bratislav Jugović, bivši potpredsednik Pokreta socijalista.

 

Lukač: Stavljanjem prelazne Vlade u prvi plan Savez za Srbiju širi polje svog delovanja

Ideja o prelaznoj vladi Saveza za Srbiju je dobra ponuda biračima. Može da bude prihvatljiva i za ljuto opoziciono opredeljene, ali i za razočarane naprednjake iz dva razloga. Prvi je što ljudima daje mogućnost da zamisle političku budućnost posle pada SNS s vlasti. Mnogi se pitaju ko umesto Aleksandra Vučića i kako će izgledati Srbija posle njega i SNS, tako da je prelazna vlada odgovor koji deluje razumno. Drugi razlog je što to nije preteća budućnost, jer prelazna vlada je nešto što u isto vreme nudi i kontinutiet i promene. Ljudi, iako žele promene, po pravilu nisu toliko željni neizvesnosti koje one donese. Stavljanjem u prvi plan prelazne vlade, a ne revolucionarne kao što to radi Saša Janković i njegov građanski blok insistiranjem na lustraciji i kažnjavanju, Savez širi polje svog delovanja. I postavlja se kao koliko toliko stabilna budućnost, u odnosu na neizvesnu lustracionu pravdu koju nudi Janković.

 

Jugović: Đilas hoće Miškovića na čelu Vlade

Ako opozicija okupljena oko Đilasa zaista ima nameru da formira prelaznu Vladu ukoliko ikada osvoje skupštinsku većinu, onda će na čelu te Vlade biti Miroslav Mišković. To je razlog zbog kojeg Đilas pokušava da stvori takozvani Savez za Srbiju. Ako ja grašim, zašto onda Jeremić i Đilas ne saopšte imena te njihove prelazne Vlade. Činjenica je da ne postoji nijedan moralan čovek u Srbiji koji bi pristao da na predlog Đilasa i Jeremića bude član bilo kakve Vlade, pa makar se ona zvala i prelazna.

Može Vam se dopasti

Оставите одговор