Posted on

Vlasti na nivou Grada Beograda donele su odluku da u trgovinskim objektima na teritoriji Beograda zabrane upotrebu plastičnih kesa u cilju sprečavanja odnosno smanjenja komunalnog otpada. Iz Udruženja plastičara Srbije poručuju da je to besmislena odluka obzirom da oni već proizvode biorazgradive plastične kese.

-Nigde u Evropi plastične kese nisu zabranjene, već je njihova upotreba svedena na racionalnu meru. To se postiglo napalaćivanjem plastičnih kesa u trgovinskim lancima -kaže u kratkom razgovoru za komentarpress.net Dušan Stevanović, predsednik Udruženja plastičara Srbije i dodaje da se i u zemljama EU i u Srbiji proizvode plastične kese koje su biorazgradive.

Stevanović navodi da se potrošnja plastičnih kesa, a koje su biorazgradive, u velikoj meri smanjila od kada su trgovinski lanci počeli da ih naplaćuju. On tvrdi da ove kese manje zagađuju životnu sredinu od papirnih kesa.

-Proizvođači su obavezni da proizvode oksobiorazgardivu kesu sa upotrebom tog aditiva, ako hoće da izbegnu plaćanje ekstremno velike ekološke takse. Odgovorno tvrdim da se proizvodnjom papirnih kesa vrši štetna emisija u atmosferu i da se na taj način neuporedivo više zagađuje životna srednima od plastičnih kesa. Napominjem da su plastične kese koje mi proizvodimo biorazgardive – zaključuje Stevanović.

Prema zvaničnim podacima u ovom ogranku proizvodnje proizvoda od plastike zaposleno je oko tri hiljade radnika. Beograd je ogroman deo tržišta u Srbiji. Smatra se da bi ovom odlukom gradskih vlasti u Beogradu najmanje dve hiljade ljudi ostalo bez posla, uprkos tvrdnjama da se ne bi postigli pozitivni efekti u zaštiti životne sredine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *