уторак, 12 децембар, 2017

Pejić: Vojska ojačala, poverenje u EU opada

Za mene je iznenađenje Luka Maksimović, u javnosti poznat kao Beli. Već duže vreme Beli se nije pojavljivao u medijima, a pokret koji se svodi na politički vic po pravilu ima podršku koja traje veoma kratko i koja se trajno ugasi. Preko 6 posto ispitanika u Beogradu se izjasnilo da bi glasalo Belog. To je veliki broj birača za nekog ko se dugo nije pojavljivao u medijima, ko nema ni politiku, ni infrastrukturu. Šapić nije iznenađenje. On već duže vreme sebi krči put ispod radara. Prepoznatljiv je u lokalnoj politici, dolazi iz sporta kao uspešan. Disciplinu koju je stekao kao sportista primenjuje i u politici i u rukovođenju najmnogoljudnijom opštinom u Srbiji. Od Šapića ne treba praviti zvezdu, zato što su posle naglog poletanja moguća i bolna spuštanja. To se već pokazalo na predhodnim izborima, kaže u razgovoru za komentarpress.net Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnenja „Faktor plus“ u svom odgovoru na pitanje da li je ga iznenađuje velika podrška birača koju Šapić u Beogradu.

 

Da li će turbulencije u PSG ojačati DS?

Neminovno je da hoće. Putanja kojom odlazi deo birača PSG se kreće od apstinenata, preko Belog do svog starog jata, a to je Demokratska stranka. Ipak, DS ne može po automatizmu da povrati svoje birače, već moraju aktivnom politikom ponovo da zasluže poverenje svojih nekadašnjih simpatizera.

 

Šta građane opredeljuje da imaju najveće poverenje u instutuciju predsednika Srbije i u vojsku Srbije?

Vučič ima autoritet i najveće poverenje građana već duži vremenski period. Njegov rejting je konstanta već nekoliko godina. Za razliku od predhodne decenije, vojska je značajno ojačala u svakom smislu, što je i medijski ispraćeno, a to je vrlo bitno, kad građani ocenjuju vojsku kao instituciju. Sve ovo što se dešavalo i sa migovima i sa vojnom opremom i najavljenim povećanjem plata je uticalo da se značajno podigne poverenje građana u vojsku. Građani su rat 1999. doživeli kao odbrambeni rat, a sve učesnike kao i ratne komandante građani percipiraju kao pozitivne ličnost. To što ratni komandanti imaju status predavača na akademiji nije negativno uticalo na rejting vojske. Naprotiv, i to je uticalo na jačanje vojske kao institucije.

 

Zbog čega opada poverenje građana u EU?

Poverenje građana prema EU opada iz više razloga. Jedan od razloga jeste što je put Srbije u EU spor i nesiguran. Veliki deo birača smatra da je Kosovo cena kojom mora da se plati ulazak u EU. Takođe, problemi koji se dešavaju unutar EU dodatno povećavaju nepoverenje građana Srbije u EU. Stepen nepoverenja prema EU bi bio drastično veće, kada Vučić ne bi bio opredeljen za ulazak Srbije u EU.

 

U javnosti se sve manje govori o vanrednim parlamentarnim izborima. Kakvo je Vaše mišljenje, da li je Vučić definitivno odlučio da samo Beograđani izlaze naredne godine na birališta?

Gledajući unazad i posmatrajući aktuelnu političku scenu, za mene ne bi bilo iznenađenje da dođe do vanrednih parlamentarnih izbora. Može da se desi da oni ne budu zajedno sa Beogradskim, ali vanredne parlamentarne izbore ne treba isključivati kao mogućnost.

Beli ima 6 posto u Beogradu

Agencija Faktor plus sprovela je istraživanje javnog mnenja u Beogradu. Prema nalazima ovih istraživanja Luka Maksimović, u javnosti poznat kao Beli ima oko 6 posto podrške građana Beograda. Kao i na nivou Srbije, i u Beogradu najveću podršku građana uživa SNS. Pokret Ne davimo Beograd ima oko 3% podrške građana Beograda.

Podsetimo, na teritoriji Grada Beograda ima 17 opština koje se razlikuju na osnovu strukture stanovništva kao i na osnovu privrednih potencijala. Između pojedinih opština postoji drastična razlika u broju stanovnika.

Pomoćnik Marka Đurića pretio Vučićevim dugogodišnjim saborcima

Pomoćnik direktora vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Miljan Ranđelović pretio je rukovodstvu u opštini Klokot tokom izborne kampanje, kažu sagovornici portala komentarpress.net iz ove opštine na Kosovu i Metohiji. Ranđelović je, kako navodi Srećko Spasić, gradonačelnik opštine Klokot i dugogodišnji predstavnik liste Srpska u ovoj opštini, pretio Spasiću i njegovim saradnicima pozivajući se na Aleksandra Vučića.
– Ranđelović mi je rekao da ćemo moji saradnici i ja biti zbrisani, da ćemo morati da se iselimo sa prostora Kosova i Metohije, ako moj sin ne odustane od kandidature u drugom krugu lokalnih izbora. Pozivao se i na Aleksandra Vučića – rekao je Spasić i dodaje da je bio u SNS, kad je Ranđelović bio „Dinkićevac“ i da Aleksandar Vučić nema takav odnos prema svojim saborcima, a posebno poštuje svoje saborce na Kosovu i Metohiji.
Podsetimo, rezultati u opštini Klokot još uvek nisu konačni. Ovi izboru su u srpskoj javnosti prepoznatljivi po velikoj napetosti nastaloj između dva izborna kruga kao posledica brojnih laži koje su stizale iz Kancelarije za KiM. Sa najvišeg nivoa vlasti za komentarpress.net potvrđeno je da je Petar Petković iz kancelarije za KiM po nalogu Marka Đurića lagao ne samo srpsku javnost, već i državno rukovodstvo.
Upitani da prokomentarišu navode Srećka Spasića, Miljan Ranđelović i Marko Đurić nisu odgovarali na SMS poruke.

Ima li Stamatovićeva Zdrava Srbija perspektivu

Predsednik opštine Čajetina i kandidat za predsednika Srbije na poslednjim predsedničkim izborima Milan Stamatović najavio je registraciju i izbor organa Zdrave Srbije, političke stranke koja je osnovana u Zlatiborskom okrugu i koja po Stamatovićevim rečima će svoje opoziciono delovanje da proširi na celu Srbiju. Kakva je perspektiva Stamatovićeve političke stranke za komentarpress.net komentarišu Sanda Rašković Ivić, potpredsednik Narodne stranke i Bratislav Jugović, bivši potpredsednik Pokreta socijalista koji je podržao Stamatovića u trci za predsednika Srbije.

Rašković Ivić: Sa Stamatovićem sigurno vredi sarađivati

Milan Stamatović je prihvatljiv partner za Narodnu stranku. NS radi na okupljanju istinske opozicije ovom štetočinskom režimu, ne samo u Beogradu, već i u celoj Srbiji. Milan Stamatović je domaćin koji je pokazao da ume da vodi svoju opštinu putem prosperiteta, reda i blagostanja. S takvim čovekom sigurno vredi sarađivati i vidimo ga kao značajnog partnera naročito na teritoriji zapadne Srbije. Ako me pitate šta mislim o koaliciji s Boškom Obradovićem, mislim da je on svojim nedavnim potezima pokazao da je odlučio da ide sam.

 

Jugović: Stamatović ima najveći koalicioni potencijal

Perspektiva Stamatovićeve buduće stranke se meri koalicionim potencijalom. U Užicu će sa Stamatovićem rado sarađivati Demokratska stranka, na republičkom nivou ga želi i Vuk Jeremić. Ako Šapić u međuvremenu postane politički faktor na nivou cele Srbije, siguran sam da bi prihvatio saradnju sa Stamatovićem. Zaključak je da u opoziciji Stamatović ima najveći koalicioni potencijal.

Pejić za NBC: Evropski put Srbije spor i nesiguran

Prema istraživanjima Faktor plusa građani Srbije veruju da je evropski put Srbije previše spor i nesiguran – rekao je Vladimir Pejić za NBC i dodaje da je većina ispitanika na pitanje, gde bi najradije živela u svetu odgovorila uglavnom u EU ili SAD.
Srbija je pristupila partnerstvu za mir pri NATO 2006. godine, ali trenutno ne želi da postane članica NATO, podseća NBC.
– NATO je izazvao veliko nepoverenje javnog mnenja zbog intervencije 1999. godine – kaže Pejić u svojoj izjavi za NBC i objašnjava da se to ne odnosi samo na onaj deo stanovništva koji je izgubio članove svojih porodica.
Pejićeva agencija „Faktor plus“ je nedavno sprovela istraživanje koja ukazuju da većina Srba javno podržava vojnu saradnju Rusije i Srbije i da više od polovine Srba veruje da će dobri odnosi sa Moskvom garantovati bezbednost zemlje.

 

 

Ostaje li Janković lider opozicije

Rezultati predsedničkih izbora odredili su Sašu Jankovića za lidera opozicije. Njegovi dojučerašnji saborci Srđan Škoro i akademik Dušan Teodorović kažu da lider opozicije nije bio on, već njegova žena i da je Janković PSG pretvorio u porodično preduzeće. Da li PSG gubi snagu ili samo nekoliko (ne)bitnih ljudi i da li će javnost Jankovića i ubuduće percipirati kao lidera opozicije za komentarpress.net komentarišu Bratislav Jugović, bivši potpredsednik Pokreta socijalista i Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnenja „Faktor plus“

Jugović: Duda Ivković duguje izvinjenje građanima Srbije

Teško mi je da priznam da se u nečemu slažem sa Čedomirom Jovanovićem, ali Jovanovićeva izjava da bi Janković pokvario i kamen za kupus najbolje opisuje lidera PSG. Lider opozicije se ne postaje u hotelu u centru Beča, već se lider opozicije postaje borbom za srpske interese na Kosovu i Metohiji. Kad sam bio opozicioni aktivista prelazio sam brda peške sa Aleksandrom Vulinom da bismo ušli na teritoriju Kosova i Metohije. Nismo osećali grčeve u borbi za povratak integriteta zemlje za koju živimo. Osećali smo ponos. Kao što se Duda Ivković za Srbiju borio na parketu, tako smo se i mi trudili da političkom borbom osnažimo Srbiju. Svojom podrškom Duda Ivković je kamenu za kupus omogućio da postane lider opozicije. Pošteno je reći da Duda Ivković duguje izvinjenje građanima Srbije.

 

Pejić: Javne ličnosti moraju da imaju veću odgovornost prilikom pružanja, pa povlačenja glasne podrške određenom kandidatu

Problem kod novoosnovanih pokreta ili stranaka su unutrašnji sukobi u ranoj fazi. Neophodno je biti pažljiv u odabiru svojih saradnika. Naglašavam da funkcioneri, a pogotovu javne ličnosti moraju da imaju veću odgovornost prilikom pružanja, pa povlačenja glasne podrške određenom kandidatu. Koliko će se ovi potresi u PSG odraziti na njihov rejting teško je oceniti, ali sasvim sigurno ne idu im u prilog. PSG do sada nije uspeo da se registruje kao stranka, već je još uvek samo pokret. To dokazuje da im nedostaje snage da formiraju infrastrukturu.

U Klokotu pobedio kandidat koji je „odustao“ od kandidature

Na lokalnim izborima u opštini Klokot na Kosovu i Metohiji je pobedio kandidat za kojeg su u Kancelariji za Kosovo i Metuhiju kojom rukovodi Marko Đurić tvrdili da je odustao od kandidature. Strahinju Spasića je glasalo 1030 birača, a Božidara Dejanovića je glasalo 1020 birača. Petar Petković je dan uoči izbora izjavio za TV Pink da je Spasić odustao od kandidature, što je prouzrokovalo napetu atmosferu u opštini Klokot, obzirom da je apsolutna laž da je Spasić odustao od kandidature.

Na pitanje novinara kako je moguće da je Spasića glasalo 1030 birača, ako je on zaista odustao, Petar Petković je umesto jasnog odgovora mucao i nevešto izbegavao odgovor na pitanje, da bi potom prekinuo vezu. Petković nije ni odgovorio na poruku, zašto Spasić slavi pobedu uz trubače s veliki broje meštana Klokota, ako je istina da je odustao od kandudature.

Marko Đurić nije odgovarao na pitanja za portal komentarpress.net. U javnosti je ostalo nejasno zašto su funkcioneri liste Srpska ozvaničili pobedu Božidara Dejanovića, uprkos činjenici da je na portalu CIK-a (Centralne izborne komisije na KiM) objavljeno da je Spasić pobedio.

 

Problemi stigli i do Vučića

U nedelju je na auto-putu kod Niša saobraćajna policija zaustavla autobus koji je prevozio raseljena lica na glasanje u opštinu Klokot. Autobus je sproveden na vanredni tehnički pregled, što je imalo za cilj da spreči raseljena lica, među kojima je velika većina Spasićevih simpatizera, da ostvare svoja biračko pravo. Nakon što je predsednik Aleksandar Vučić obavešten da je saobraćajna policija zloupotrebila svoja ovlašćenja, autobus je dobio potvrdu da je ispravan i da može da se uključi u saobraćaj.

Tanjug objavio lažnu vest protiv Vučićevog kandidata za gradonačelnika Klokota

U javnost je dospela vest agencije Tanjug da je kandidat za gradonačelnika opštine Klokot na Kosovu i Metohiji Strahinja Spasić odustao od kandidature za gradonačelnika Klokota. Tačijevi saradnici među Srbima su sa lažne mejl adrese ovu vest poslali Tanjugu, saznaje komentarpress.net

– Nisam odustao od kandidature. Za svoju borbu na Kosovu i Metohiji imamo podršku predsednika Aleksandra Vučića. Sutra pobeđujem, a u utorak idem sa ljudima iz mog štaba na Andrićev venac – rekao je u kratkoj izjavi za komentarpress.net Strahinja Spasić.

Jeremić hoće bivšeg naprednjaka u svojim redovima

Vuku Jeremić se nedavno u Čačku sastao sa nesuđenim gradonačelnikom Čačka Ivanom Ćalovićem. Jeremić je nudio Ćaloviću mesto ključnog čoveka u zapadnoj Srbiji. Ćalović je nekoliko meseci pre raspisivanja lokalnih izbora bio u medijima predstavljen kao kandidat SNS za gradonačelnika. Uprkos najavama da će biti prvi na listi za lokalne izbore, Aleksandar Vučić je preinačio odluku lokalnog odbora i neposredno pre raspisivanja izbora zatražio da kandidat bude Milun Todorović.
Ćalović se povukao iz politike i u čačanskoj javnosti ostao upamćen kao osoba koja ne pravi trule kompromise. Potiče iz ugledne advokatske porodice.
U svojoj kratkoj izjavi za komentarpress.net advokat Ivan Ćalović nije hteo ni da potvrdi, ni da demantuje da je imao susret s Vukom Jeremićem.
– Još uvek nisam odlučio, da li ću se vratiti u političke vode – rekao je Ćalović.
Početkom novembra na osnovu istraživanja agencije „Faktor plus“ 14,2 procenata od osamsto anketiranih građana Čačka se izjasnilo da bi glasalo Ivana Ćalovića na neposrednim izborima za gradonačelnika.

Gradonačelnik Čačka se protivi vanrednim izborima

Gradonačelnik Čačka i član predsedništva SNS Milun Todorović je do sada jedini funkcioner SNS koji je javno rekao da se protivi raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora. Gostujući na čačanskoj televiziji Telemark u emisiji „Oštrica“ Todorović je rekao da će na predsedništvu SNS pojasniti rukovodstvu partije zbog čega se protivi raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, piše čačanski portal ozonpress.

– Lično ne vidim razlog za raspisivanje i republičkih izbora. Mandat ove vlade je krenuo tokom leta, vlada radi odlično. Celog leta i lično sam odlazio u vladu i svakog dana sam svakom ministra mogao da nađem na svom mestu – rekao je Todorović.

Podsetimo, najglasniji zagovornici novog izlaska na birališta, kako pišu „Novosti“, jesu članovi Predsedništva naprednjaka Zorana Mihajlović i Nebojša Stefanović. I koalicioni partner SNS Aleksandar Vulin se izjasnio da su Srbiji potrebni vanredni parlamentarni izbori.

 

Jugović: Da sam Vučić išao bih na izbore

Bivši potpredsednik Pokreta socijalista Bratislav Jugović se ne slaže sa svojim sugrađaninom gradonačelnikom Todorovićem. U svojoj izjavi za komentarpress.net Jugović kaže da bi na Vučićevom mestu išao na izbore.
-Vučića ne može da sruši neki novi DOS, ali može da destabilizuje vlast neki novi OTPOR. Ni Miloševića nije srušio DOS, već ga je srušila atmosfera koju je stvarao OTPOR. To je referendumska atmosfera koja opravdava neprirodne koalicije. Sve dok se takva atmosfera ne napravi, Vučić komotno osvaja nadpolovičnu većinu. Da sam Vučić išao bih na vanredne parlamentarne izbore.