среда, 18 октобар, 2017

Slučaj redova Gorana Vesića

piše: Mihajlo Medenica

Simpatičan mladić ovaj Goran Vesić, nekakav menadžer grada koji troši milione na raspevane fontane, novogodišnju dekoraciju u septembru i maglu da prestonica nije u buli, gore od kakvog propalog kockara, već da za nju nikada nisu bili bolji dani!
Naime, taj i takav „simpatičan“ i pomalo pošteni Goran Vesić je na pitanje novinarke televizije N1 o izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije, koji svedoči o tome da je Beograd više pod vodom negoli što je „Beograd na vodi“ odgovorio da taj organ (Savet) nije merodavan i da je njihov izveštaj o Beogradu netačan i paušalan, te da bi novnarki bilo najbolje da se učlani u stranku i kandiduje ukoliko želi da razgovara s njim!
Da, mislim na istog onog Vesića koji je danas jedan od najžešćih pretorijanaca vladajuće koalicije, koju je do juče prezirao i na koju će se ostrviti čim nanjuši krv i skori pad, a koji je od 2000. godina naovamo služio svim gospodaima (da, služio, ne radio ili sarađivao) i promenio više ideologija negoli Maja Gojković stranaka!
Ta i takva moralna „gromada“ daje sebi za pravo da se ponaša po onoj Staljinovoj: „Ko nije s nama- taj je protiv nas“, razabirući nas na poželjne i nepoželjne, više ili manje vredne, dostoje ili nedostojne da mu postavimo pitanje, pa na kraju i na patriote i izdajnike!
Ta i takva moralna „gromada“ menadžeriše prestonim gradom ko musavim bircuzom na Ibarskoj magistrali, dajući sebi za pravo ne samo da ne dozvoli pitanja koja nisu Vesićougodna, već da osporava izveštaj zvanične institucije, ocenjujući je, maltene, kao kakvu skupinu lokalnih pijanaca iz kraja, koji uz pivo bistre politiku i ekonomske nafake, spočitavajući gradu, odnosno, njegovim čelnicima da je situacija nalik čuvenoj fontani sa Slavije – nit raspevana, niti šarena, naprotiv!
Još samo nije objasnio novinarki u koju to stranku treba da se učlani kako bi bila dostojna njegovog odgovora, baš kao i svima koji bi nešto da pitaju (uglavnom, gde su naša prava, zarade, pristojan život, obećani boljitak, penzije, zdravstvo, školstvo…) gde da odnesu dve fotografije i pristupnicu ne bi li neko čuo njihov vapaj?!
Biće da se vajni menadžerčić kafane „Kod Malog i domalog“ previše zaneo i uživeo u ulogu čoveka koji hoda po vodi, zaboravljajući da nije čitav narod poslušni partijski bataljon i da ima još onih (većina, hvala Bogu) kojima ne treba nikakva partijska knjižica kao grudobran za nečast, nemoral i zakulisne radnje!
Nije ovo slovo u odbranu profesije, već pogaženih, satrtih, nepostojećih prava čoveka da bez straha kaže šta misli i oseća, a da mu na to ni jedan partijski grm kraj puta ne odgovori: „Učlani se u stranku, pa ti možda i kažem!“
Ne, gospodine Gorane Vesiću, nećemo se učlanjivati u stranke, a vi ćete odgovoriti na svako pitanje koje Vam bude postavljeno!
Bolje danas novinarima, nego sutra onim finim ljudima što upere stonu lampu u Vas pa pitaju iznova i iznova…
Stranaka će biti, možete još neko vreme da bežite iz jedne u drugi ali ne i sve vreme!
Ne zaboravite da Vi služite narodu, a ne narod Vama, jer ako to učinite (a dobrano, ako ne i sasvim, jeste)- čitav špil članskih karata neće Vas spasiti od pitanja sužnjih: „Šta si činio dok smo gaženi, ponižavani, obespravljani…“?!
Tada nećete moći lakonski i bahato da okrenete glavu na drugu stranu i odšetate!
Zamislite se dobro, jer nije ovo ’48. iako biste najviše voleli da jeste, a narod koji ućutkujete neće ćutati doveka!
Znate onu: „Ko seje vetar – žanje oluju…“

Zabranjeno preuzimanje teksta

Jugović: Neprimereno je što Kajl Skot ogorčeno tvituje

Meseci rada na stvaranju atmosfere za smenu ministra Vulina su propali. To je pravi razlog zbog kojeg Kajl Skot ogorčeno tvituje, ali je i neprimereno što Kajl Skot ogorčeno tvituje – rekao je bivši potpredsednik Pokreta socijalista Bratislav Jugović reagujući na tvit u kojem američki ambasador ocenjuje da Vulinove izjave podrivaju imidž Srbije u SAD.
Jugović u izjavi za komentarpress.net ocenjuje da je dolazak Aleksandra Vulina na poziciju ministra odbrane garancija da će Srbija biti vojno neutralna i da će Vojska Srbija biti snažnija.
– Obaveza je ministra vojnog da se ponosi generalima kojima se svaki srpski vojnik ponosi. Srbija više nije zemlja u kojoj se vladajuće strukture stide da osude NATO bombardovanje na našim prostorima i Srbija više nije zemlja u kojoj se o sudbini članova Vlade odlučuje u ambasadama. Reakcija Kajla Skota se može tumačiti kao žaljenje što je Srbija na putu povratka svog integriteta. Možda Srbiju ne treba da raduju reakcije Kajla Skota, ali Srbiju sasvim sigurno treba da raduje odnos srpskih vlasti prema generalu Lazareviću – rekao je Jugović.

Naprednjački direktor drži diskoteku na crno?

Čačansku javnost uzdrmala je vest da direktor jedne javne ustanove drži diskoteke na crno. Ovu informaciju čačanskim medijima je u pisanoj izjavi dao Bratislav Jugović, nekadašnji član gradskog veća. Jugović je ostao dužan da kaže ime naprednjačkog direktora koji drži diskoteke kao i naziv ugostiteljske radnje koju naprednjački direktor ima, po Jugovićevim navodima, na tuđe ime.

Ipak, jedan od bivših neprijavljenih radnika je pristao da govori za komentarpress.net insistirajući na svojoj anonimnosti.
– Diskotekom Padrone na tuđe ime gazduje Dragan Jovović, direktor studentskog centra u Čačku. Jovović je rekao da ne kucamo fiskalne račune, jer kontrola neće dolaziti. Pazari su bili ogromni, nekada i do pola miliona dinara za veče. Nikada, ali baš nikada nismo kucali fiskalne račune. Rečeno nam je da sve radimo na crno. Kada se odbiju rashodi, nabavka pića i radnici koji su neprijavljeni, dobit je najmanje polovina od ukupnog pazara. Novac smo ostavljali na određeno mesto. Jovović onda sutra dan dođe po taj novac ili tokom noći pošalje svog čoveka – kaže pouzdan izvor za komentarpress.net i dodaje da je jednom lično nosio Jovoviću novac.
Za komentarpress.net je još jedan neprijavljen radnik potvrdio da je stvarni vlasnik ugostiteljske radnje Padrone T&M Čačak Dragan Jovović, a ne osoba koja se vodi u APR. Ovaj radnik nam je pokazao komunikaciju s Jovovićem SMS porukama koje ukazuju da Jovović ima ulogu u odlučivanju u poslovanju diskoteke Padrone.

 

Novica Antić: Ne podržavam Jankovića, ali podržavam borbu za fer izbore

Saša Janković šestog oktobra poziva građane na protest protiv nedemokratskih izbornih uslova. S jedne strane, deo opzicije je podržao Jankovićev poziv na skup, dok s druge strane Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije, zajedno sa brojnim sindikatima organizuje masovniji protest sedmog oktobra. Antić je za komentarpress.net kratko prokomentarisao ideju da se građani na poziv Saše Jankovića odazovu na protest protiv nedemokratskih izbornih uslova.
– Ne podržavam Sašu Jankovića, a ne podržavam ni njegovu politiku. Ipak, podržavam svaku borbu za izbore u fer i demokratskoj atmosferi, a naručito podržavam inicijativu da se konačno srede birački spiskovi – kaže za komentarpress.net Novica Antić i dodaje da je neophodno da svi građani moraju da izađu na izbore.
– Građani ne treba da koriste biračko pravo, već treba da imaju biračku obavezu. Potreban nam je zakon koji će omogućiti se primene određene sankcije prema građanima koji ne izađu na izbore. Suverena vlast je narod, a u izboru svojih predstavnika svi moraju imati obavezu da učestvuju i pravo da se pitaju – rekao je Novica Antić.

Gradonačelnik Čačka nema svog zamenika

U prvoj polovini jula meseca Čačane je zatekla tužna vest – poginuo je zamenik gradonačelnika Čačka Radoš Pavlović. Pošto se zamenik gradonačelnika bira iz redova odbornika, svaki Čačanin će reći da je pokojni Radoš Pavlović nezamenljiv. Ipak, to nije razlog da Čačak već dva i po meseca nema zamenika gradonačelnika. Sumnjivo je da o tome ćute i opozicione partije u Čačku. Zašto Čačak nema zamenika gradonačelnika za komentarpress.net komentarišu Stojan Marković, poznati novinar iz Čačka i vlasnik čačanskog portala ozonpress.net i Bratislav Jugović, nekadašnji član gradskog veća u Čačku.

Marković: Treba pokušati i sa ukidanjem funkcija tri pomoćnika gradonačelnika

Očigledno da gradska administracija može da funkcioniše i bez zamenika gradonačelnika. Treba pokušati i sa ukidanjem funkcija tri pomoćnika gradonačelnika, pa bi time ušteda u budžetu bila još efikasnija a radni efekat isti. Valja razmisliti o takvoj varijanti i sa Gradskim većem. Kad je Belgija mogla nedavno bez Vlade da funkcioniše više od godinu dana, valjda i Čačak može bez svega navedenog. Čini mi se da bi i gradonačelniku tada bilo lakše jer ne bi dangubio sa najbližim saradnicima koji očigledno nisu kadri da prate njegov tempo rada i njegovu viziju razvoja Čačka.

 

Jugović: Gradonačelnik mora da se usaglasi s Dverima

Zamenik gradonačelnika se bira na predlog gradonačelnika. Na žalost, gradonačelnik Čačka svoj predlog mora da usaglasi sa Dverima. Zvuči kontradiktorno, ali je zaista istinito. Gradonačelnik Milun Todorović ima tajnu saradnju s Dverima, ne zato što ih ceni i poštuje, već zato što ih se plaši. Njemu je najvažnije da oni ne protestuju u Čačku i da ne kopaju po njegovim eventualno sumnjivim poslovima. Ako treba da plati njihove troškove u brutalnim napadima na Vučića, Todorović će naći način i to da uradi.

Široki front mogu da okupe Đilas ili general Malinović

Predstojeći izbori u Beogradu dvostruko su značajni. Prvo, oni su šansa da bude smenjena nesposobna gradska vlast koju predvode Siniša Mali i Goran Vesić sa svojim „čaušima“. Njih je i predsednik Srbije pre 18 meseci okarakterisao kao „kompletne idiote“. A to su ljudi po njegovom izboru i velikim delom po njegovom ukusu! Pa šta onda ostali građani Beograda da o njima misle, a te ljude baš niko živi u ovom gradu birao nije.Ali tako je to kod Naprednjaka, za svaku funkciju birate Vučića, pa posle iz „loto bubnja“ kadrova šta vas zapadne.

Po čemu će ova vlast biti upamćena? Po kriminalnom rušenju u Savamali,razbacivanju novca na korupcionaške projekte, poklanjanju Arapima najlepšeg dela centra Beograda uz reku Savu da se tamo grade preružne zgradurine, od kojih je jedna već počela da se krivi kao toranj u Pizi, a nema još ni 400 dana, a kamo li 400 godina,pevajuće fontane koje se kvare nekon mesec dana i potom demontiraju, svakodnevne saobraćajne gužve u besmisleno raskopanom gradu, gde je raskopavanje više usmereno na pranje para, nego na stvarne potrebe opravke i suštinskog ulepšavanja prestonice.Da ne govorimo o kadrovima koje prate korupcionaške afere i postavljenja po kumovsko-partijsko-švalerskim kriterijumima.Da ne nabrajamo slabu dostupnost zdravstvenih usluga za Beograđane,dramatičan manjak vrtića za decu,sportskih igrališta,autobusa i tramvaja kao iz vremeplova i prljavštine. O osovini grad –Republika i zloupotrebama govori na primer i cena po kilometru obilaznice Surčin-Obrenovac. Taj deo auto puta, beogradske obilaznice koji se gradi na terenu gde je jedna tačka visoka 86m, a druga 93, dakle 6 metara visinske razlike košta po kilometru više nego autoput Zagreb-Split koji ide preko planinskog Gorskog kotara!To su tekovine ove vlasti!

Drugo, izbori su šansa da Beogradu i Srbiji počnemo da vraćamo duh demokratije i slobode. Vučićev režim je pod potpunu kontrolu stavio gotovo sve u Srbiji, od mesnih zajednica, preko opština i gradova, pa do preduzeća, škola, medija, ustanova kulture. Poslednji je trenutak da tome stanemo na put. Opozicione stranke, pokreti i pojedinci dužni su da nastupe u što širem bloku kako bi to i ostvarile. Ali pre svega treba da se dogovori lista zahteva kako bi se obezbedio minimum demokratskih i fer uslova. Opozicija treba da se okupi oko jednog kandidata ,tako da građani kada izlaze na izbore za grad Beograd znaju za koga glasaju. Opozicija treba da ima kandidata za gradonačelnika koji ima jasan program i koji će predstaviti svoj tim. Odgovorno tvrdim da u opozicionim redovima ima više takvih ljudi, a od onih koji bi mogli da uz navedeno još i okupe široki front od levice, preko centra do desnice pomenula bih generala Sretu Malinovića,junaka,demokratu i patriotu, i bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa koji je ostavio posle svog mandata 2 mosta, vrtiće, domove zdravlja…

Opozicioni kandidat Beograđanima treba da ponudi alternativu koja će obezbediti da Beograd bude uređena srpska prestonica i evropska metropola u kojoj građani pristojno žive, normalno se leče i sigurni su na ulicama.

Sada je Beograd raskopan grad poznat po jeftinoj zabavi i sveden na šoping zonu. Treba da ponovo postane grad industrije,preduzetništva, kulture ,znanja i elegancije, gde će mladi Beograđani želeti da ostanu, a starji biti zadovoljni životom i brigom o njima.

Predbacuju nam često da opozicija nema programe. Naravno da ima,ali kao neko iz opozicije tražim da nam gradske vlasti otvore svoje sekretarijate-gradska ministarstva, da vidimo kakvo je tamo stanje.Trebalo bi da je njihov rad javan! Niko ne zna šta je sve i koliko upropašćeno i ne može napamet da kroji plan šta bi sve i kako trebalo ispraviti.

Neverovatno je da predsednik države, koji bi trebalo da je predsednik svih građana, daje svoje ime, lik i delo naprednjačkoj listi za Beograd. To znači da oni nikog sem Vučića nemaju. Reći ćete da i opozicija još nije objavila ime kandidata. S razlogom, pošto smo već videli da iz nevidljivih fioka tabloidni graditelji „istorijskih“ tokova, spin majstori mazanja blatom, odmah vredno prionu na posao ruženja opozicionih ličnosti. Neka malko sačekaju,jer blato i ostalo su već pripremili.

Udruživanje opozicije je ispit zrelosti,odgovornosti,proba demokratskog kapaciteta i dokaz borbe za nacionalni interes. U pamet se braćo!

 

Dr Sanda Rašković Ivić,psihijatar

Narodna poslanica

Vulin neće biti smenjen

Ministar Aleksandar Vulin je možda najkontroverzniji političar u Srbiji od uvođenja višestranačja. Napustio je JUL kada je ta partija imala najviše vlasti. Napustio je SPS kada je bio u situaciji da bude potpredsednik ove partije. Osnovao je Pokret socijalista zajedno sa pokojnim akademikom Mihajlom Markovićem i negovao odnose sa Sirizom, kada niko nije verovao da će Siriza biti važan faktor i u evropskoj politici. Menjao je partije, ali nije menjao prijatelje. Ni prijatelji nisu napuštali njega – tako ni Vulin Vučića, a ni Vučić Vulina. Mediji najavljuju Vulinovu smenu, a političari na vlasti ćute. Da li će ministar Aleksandar Vulin biti smenjen za komentarpress.net komentarišu Cvjetin Milivojević, politikolg i direktor agencije „Pragma“, Zoran Panović, programski direktor istraživačko-izdavačkog centra „Demostat“, Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja „Faktor plus“ i Bratislav Jugović, bivši potpredsednik Pokreta socijalista.

Milivojević: Vulinov stan i „ženina tetka“ su periferne teme

Ne verujem da će biti smenjen, mada bi, ne sporim, Marija Obradović bila atraktivniji ministar odbrane od gospodina Vulina… Njegov stan i „ženina tetka iz Kanade“ su, za mene, periferne teme u „slučaju Vulin“, Vulin nije izuzetak, jer naš javni mejnstrim ionako mahom uređuju „tetke“, „ujaci“, „stričevi“ i slični veliki rođaci sa egzotičnih i manje egzotičnih destinacija. Ako Brnabićeva smenjuje Vulina, neka ga smeni zbog lošeg rukovođenja odbranom naše zemlje, ako to, po tumačenju nje kao eksperta, loše radi. Ako mene pitate, mislim da je Vulin trebalo da ostane šef Koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju, jer je to dobro radio pre nego što je potpisan „Briselski sporazum“ i pre nego što je, iz moralnih i patriotskih razloga, podneo, pa onda, iz „prevelike ljubavi i poštovanja“ prema tadašnjem prvom potpredsedniku Vlade – povukao tu istu ostavku! Ja sam, ipak, bivši vojnik Jugoslovenske narodne armije, čak i nosilac značke „Primeran vojnik“, dakle, stara, rigidna škola shvatanja vojske i odbrane. Ne pratim trendove, ne primam se na pomodarske novotarije – nikad nisam bio veliki rusoljub, pa mi ne pada na pamet ni da se premetnem u NATOfila. Vulin se, vidim, razume i ta „premetanja“, a ja sam, da citiram predsednika Republike, od „onih magaraca koji se ne menjaju“.

Pejić: Neće biti smenjen, radi se o jednom od najlojalnijih Vučićevih ljudi

Iskreno ne verujem da će doći do smene, jer se radi o jednom od najlojalnijih Vučićevih ljudi. On je inače poznat po tome da ne smenjuje bilo koga usled afera ovakve vrste, pogotovo što epilog još nije poznat. Pored nespretnog objašnjenja Vulina još uvek nema bilo kakvog dokaza o nedozvoljenim radnjama, a lično smatram da je dobro da političari, pogotovo u vlasti, budu pod lupom i da finansiranje i stranaka i političara mora biti transparentno. Ima i mnogo veće imovine i čudnijih objašnjenja od Vulinivog i tu ne treba praviti selekciju.

Panović: Vulin je stekao mnogo zasluga koje je Zapad prepoznao u migrantskoj krizi

Aleksandar Vulin je najkontroverzniji Vučićev ministar koji najviše iritira opoziciju. Iz Vučićeve perspektive on je sigurno najlojalniji Vučićev ministar u kojeg Vučić ima poverenje koje se gradilo godinama. S jedne strane, Vulin opoziciju asocira na mučne devedesete, a s druge strane, saradnjom s Ruskom Federacijom Vulin se nije pokazao kao neprihvatljiv za NATO. Činjenica je da je Vulin stekao mnogo zasluga koje je Zapad prepoznao u migrantskoj krizi.

 

Jugović: Vulin neće biti smenjen, osudio bih odnos medija prema njegovoj supruzi

Vulin neće biti smenjen. Neće Vučić da pošalje poruku ni svojim biračima, ni svojim koalicionim partnerima da se ne isplati biti njegov pouzdan saborac. Što se tiče odnosa medija prema Vulinu, ne bih medije osuđivao, zato što demokratija jeste upravo to da funkcioneri budu pod lupom javnosti. Ipak, osudio bih odnos medija prema Vulinovoj supruzi. Ona nije u „ringu“ i nije neophodno da se mediji njoj obraćaju.

Ima li budući pokret Novice Antića perspektivu

Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić  je u svom intrevjuu za dnevni list „Kurir“ najavio da će sindikati osnovati pokret koji će imati za cilj potpunu obnovu i reformu društva. Da li ovaj pokret ima inicijativu i kako će uticati na postojeću političku scenu Srbije za komentarpress.net komentarišu Zoran Panović, kolumnista lista „Danas“, Balša Božović, narodni poslanik i visoki funkcioner Demokratske stranke, Vladimir Pejić, direktor Faktor plusa, Miroslav Parović, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta i Božo Prelević, član predsedništva PSG

Panović: Srpska politička scena je u fazi pokreta i to postaje jedna vrsta simptoma

Mislim da sindikati moraju biti politički akteri. Sindikati moraju da imaju partnere u određenoj političkoj partiji. Kod nas je poremećena situacija, jer nemamo realne političke partije, ni socijalističke, ni socijaldemokratske, koje bi po prirodi stvari bile bliske sindikatima. Srpska politička scena je u fazi pokreta i to postaje jedna vrsta simptoma. Mislim da su na političkoj sceni potrebnije ozbiljne političke partije, nego pokreti. Ipak, pokreti imaju smisla samo ako teže da prerastu u partije.

 

Božović: Biće interesantno videti program i rešenja koja će taj pokret ponuditi

Svako ko svojim radom želi da doprinese smeni ove nakaradne i štetočinske vlasti dobrodošao je u političku arenu. Ukoliko dođe do takvog organizovanja biće interesantno videti program i rešenja koja će taj pokret ponuditi ne samo po pitanju sindikalnih problema već i državnih pitanja. Svakako verujemo da opozicija mora da se udruži oko istih ciljeva, jer to je put da se Srbija vrati na put evropskih vrednosti koji uključuje sve aspekte društva. Vreme je da sednemo i dogovorimo se o načinu na koji ćemo odbraniti građane od Vučićevog zuluma koji vrši već pola decenije.

 

Pejić: Ako imaju zdrave i poštene političke ideje mogli bi da budu politički značajni

Kao prvo, mislim da je dobro što se konačno predstavljaju kao politički pokret, a ne sindikat, jer je to mnogo poštenije i adekvatnije dosadašnjem delovanju. Ako je reč o potencijalu tog pokreta, teško je reći u ovom trenutku, ali ukoliko u svojim redovima nemaju kompromitovane ljude i imaju zdrave i poštene političke ideje mogli bi da budu politički značajni. Pri tome, moraju da odole izazovu udruživanja sa strankama, pokretima i ljudima, koji su prilično potrošeni i izbegnu podelu političke sudbine onih koji nisu uspeli ono što je ovim ljudima cilj, makar deklarativno. Takođe, s obzirom da vodeći kadrovi ovog pokreta dolaze iz službi sile na protestima moraju voditi mnogo više računa od drugih, jer svaki incident je potencijalna nestabilnost, koja nikome ne odgovara.

 

Parović: Narod je kivan na političke partije, ali to nije znak da tražimo Belog ili novog Valensu

Smatram da je loš trend da se politika istiskuje van institucija. Istina je da je narod kivan na političke partije, ali to nije znak da tražimo Belog ili novog Valensu, već treba pristupiti izmeni političkog sistema i na taj način omogućiti da novi ljudi stupe na scenu i naprave drugačiji društveni dogovor u kome će se znati ko šta radi i za šta je ko kvalifikovan. Ovako je danas dovoljno pljunuti sve i reći da su svi isti i time sebi praviti poziciju ekskluzivnosti.

 

Božo Prelević: Perspektiva zavisi od cilja pokreta

Perspektiva zavisi od cilja pokreta. Da li je borba za prava ili idu na izbore? Ako je borba za prava, to pre svega zavisi od kredibiliteta ličnosti i brojnosti organizacije što kasnije može prerasti i u stranku.

Zorana Mihajlović je na meti talibana

Na današnjoj naslovnoj strani lista „Alo“ Zorana Mihajlović je označena kao saradnik Demokratske stranke. U poslednje tri godine prorežimski medijima Zorana Mihajlović rušila Vučića, učestvovala u državnim udarima, radila protiv interesa Srbije. Bez obzira na sve to ona spada drugi ili treći najuticajniji političar u Srbiji. Zašto se tabloidi obrušavaju na Zoranu Mihajlović i da li ona zaista sarađuje sa Demokratskom stranko kako piše u današnjem izdanju lista „Alo“ za komentarpress.net komentarišu general Sreto Malinović iz Demokratske stranke i Đorđe Vukadinović, član poslaničkog kluba „Za spas Srbije – Nova Srbija“

 

Malinović: Zorana je pokazala da se ume nositi sa tabloidnim natpisima

Opet neka unutrašnja prestrojavanja? Zabavno, kao u turskim serijama. Biće toga još, a zašto baš gđa Mihajlović imam neko svoje viđenje: Naime, snagom svoje ličnosti, obrazovanjem i integritetom gospođa Zorana Mihajlović se nametala kao najbolje rešenje za Premijerku. To se nije desilo iako nekoliko godina znatno odskače od prosečnosti kadrova kojima je zatrpavana Vlada RS! Moguće da je kao takva postala smetnja i trn u oku okruženju koje nije doraslo ni njoj, ni funkcijama koje obavljaju. Zato ne iznenađuju bombastični tekstovi kojima je, u nedostatku afera, povremeno nastoje diskreditovati interesne grupe iz redova vlasti. Moguće je i da zbog, moj je utisak, nedostatka političkog autoriteta i talenta za rukovođenje Vladom aktuelne premijerke dolazi do nesporazuma u čijem fokusu je gđa Mihajlović. Tako bi ovo „epohalno otkriće“ o kolaboraciji sa DS za rušenje Vlade moglo biti oprobani recept pacifikacije nepoćudnih elemenata. No, Zorana je već pokazala da se ume nositi se sa tabloidnim napisima iniciranim iz njenog okruženja. Sutra je novi dan.

 

Vukadinović: Vučić huška svoje talibane na Zoranu

Zorana Mihajlović već dugo služi kao dežurna meta napada pojedinih naprednjačkih kolega u jednom delu SNS-ovih medija. Više puta se spekulisalo, а i Vučić je slao takve signale preko svojih čauša, da neće biti član Vlade, a ona je uvek ostajala. Zorana Mihajilović se od većine svojih stranačkih kolega razlikuje i po kapacitetima, i po neskrivenoj ambiciji i tome što nema radikalsko poreklo. Mislim da Vučić huška svoje talibane i deo patriotskog javnog mnjenja na Zoranu kao na „strani element“ – kao što je ranije huškao Zoranu na Tomislava Nikolića – a onda će da je mlako i tobože brani. Pretpostavljam da se on u evropskim krugovima žali na te svoje tabloidne talibane, pravdajući se kako mora da ih drži zbog svog „proruskog i nacionalističkog“ biračkog tela. S druge strane, Vučić svojim talibanima sigurno govori kako mora u Vladi da drži mrsku Zoranu, kao i Vujovića, da bi zadovoljio strance i MMF. Ukratko, određeni sukob sigurno postoji, ali tu u velikoj meri ima i Vučićevog spina i manipulacije, da se javnost bavi tim njihovim unutrašnjim odnosima, aferama i svađama, a da onda on kao neko božanstvo miri i arbitrira između zavađene braće.

Božo Prelević i Slaviša Lekić o hapšenju Saše Mirkovića

Dojučerašnji naprednjak Saša Mirković je uhapšen. „Konačno je uhapšen“, rekcija je mnogih ne samo građana Zaječara, nego i cele Srbije. Za generala Sretu Malinovića, predsednika odbora za bezbednost Demokratske stranke ovu vest je nezahvalno komentarisati , zato što, kako kaže, liči na „njihovo međusobno razračunavanje“. Ipak, mnogi sumanjaju da je ovo političko hapšenje. Da li jeste ili nije političko hapšenje i da li Saša Mirković ima još neke grehe koji mu se ne stavljaju na teret za komentarpress.net komentarišu Božo Prelević, član predsedništva PSG i Slaviša Lekić, predsednik NUNS-a.

 

Prelević: Nije neophodno da Mirković bude u pritvoru

Živimo u vremenu kada se na mala vrata uvodi verbalni delikt. Ne znam raloge zbog kojih je Saša Mirković uhapšen, ali znam da je uhapšen nakon što je rekao da je Vučić učestvovao na određeni način u paljenju ambasada. Važno je napomenuti da u finansijskom predmetu sva dokumenta su u spisima predmeta i nije neophodno određivanje pritvora da biste vodili istragu.

 

Lekić: Vučić zastrašuje svoje okruženje

Vučić zastrašuje svoje okruženje time što hapsi i disciplinuje svoje dojučerašnje saborce. Sad je na red došao Saša Mirković, ali ne što je, između ostalog, uništio „Sport“ i neke porodice ostavio bez osnovnih prihoda, već zbog navodne zloupotrebe sredstava nekakvog FK „Timok“! Nemam ja ništa protiv da se mafija razračunava među sobom, ali nemojte od pravde praviti rijaliti i nemojte narod tretirati kao stoku! U redu, znam da je ovaj apel okasnio!